Blog

Dit zijn de symptomen en uitvalsverschijnselen van een hersentumor

Heb je één of meer van deze symptomen? Ga dan naar je huisarts. Deze kan je onderzoeken en je zo nodig naar een neuroloog verwijzen. Die kan het verder onderzoeken.

Aanhoudende hoofdpijn
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen.

Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.

Een klacht als hoofdpijn komt veel voor en komt meestal niet door een hersentumor.

Oorzaken van drukverhoging in de hersenen
Drukverhoging in de hersenen door een hersentumor kan 3 oorzaken hebben:

De tumor neemt extra ruimte in.
Er hoopt zich vocht op in het hersenweefsel rond de tumor. Dit heet hersenoedeem. De tumor blokkeert de doorstroming van het hersenvocht. Neemt de druk sterk toe, dan kun je ook suf worden.

Door langdurige drukverhoging in de hersenen kun je minder goed gaan zien. Dit komt door druk op de oogzenuwen. Je ziet dan wazig of dubbel.

Verandering in verstandelijk vermogen en gedrag
Een hersentumor kan een tijd onopgemerkt groeien. Hij zit dan in een deel van de hersenen waar uitval van functie niet snel opvalt. Dit heet een neurologisch ‘stil’ gebied. Er kunnen dan veranderingen in de verstandelijke vermogens (cognitie) optreden. Bijvoorbeeld geheugenproblemen of trager denken. Ook kan het leiden tot psychische veranderingen, zoals minder geremd zijn. Deze veranderingen vallen minder snel op dan hoofdpijn of uitvalsverschijnselen.

Uitvalsverschijnselen
Beschadigt een tumor het hersenweefsel of drukt het erop? Dan kan dit weefsel minder goed functioneren. Daardoor krijg je uitvalsverschijnselen, waardoor je iets niet meer kunt.

Bekijk op de volgende pagina de uitvalsverschijnselen…